marți, 16 septembrie 2014

Comanda unui releu de 5V cu 2,5V

In cazul in care avem un releu de 5V, vrem sa-l folosim pentru a comanda "ceva", dar nu dispunem de tensiunea de 5V si in plus vrem sa reducem si puterea disipata a releului avem urmatoarea solutie:


Schema de mai sus este realizata in jurul circuitului integrat MAX4624 ( comutator analog de joasa tensiune ) iar datasheet-ul il gasiti aici.

!!!!!Studiati foaia de catalog ( datasheet-ul ) circuitului integrat MAX4624 in tim ce studiati functionarea schemei

In mod normal puterea consumata de bobina releului este de V2 / Rbob , dar folosind schema de mai sus vom reduce aceasta putere aplicand o tensiune mai mica decat cea normala de 5V.
Plecand de la faptul ca tensiunea necesara activarii unui releu este mai mare decat cea necesara pentru a mentine starea activa a acestuia, adica pentru un releu de 5V este necesara o tensiune de 3,5 volti pentru activare si 1,5V pentru dezactivare, vom folosi o tensiune de 2,5 V pentru ai mentine starea activa.

Tensiune alimentare
Putere
5V
In jur de 450mW
2,5V
In jur de 120mW

Cand inchidem comutatorul S1 curentul circula prin bobina releului si prin C1, iar C2 incepe sa se incarce. Releul ramane inactiv deoarece tensiunea este mai mica decat cea de activare (3,5V).
Constanta de timp RC, formata de R2 si C2, este aleasa astfel incat C1 se incarca aproape complet inainte ca tensiunea la bornele lui C2 sa ajunga la pragul logic ( tensiunea pentru care se considera ca se face trecerea de la un nivel logic la altul ) al circuitului MAX4624. Cand tensiunea de la bornele lui C2 este suficienta pentru pragul logic, circuitul MAX4624 va conecta C1 in serie cu 2,5V si bobina releului. Aceasta actiune duce la cresterea tensiunii la bornele releului in jurul valorii de 5V, adica mai mare de 3,5V, rezultand activarea releului.
C1 se descarca prin bobina, iar tensiunea de la bornele bobinei scade la 2,5V minus caderea de tensiune pe dioda D1, dar va ramane mai mare de 1,5V (tensinea la care releul se dezactiveaza) razultand ramanerea releului activ.
Componentele sunt alese in functie de caracteristicile releului si a tensiunii de alimentare.
R1 protejeaza circuitul MAX4624 de curentul initial ce trece prin C1.
Valoarea lui C1 depinde de caracteristica releului si de diferenta dintre tensiunea de intrare si tensiunea necesara releului pentru a fi inactiv.
Pentru relee ce necesita mai multa energie pentru a fi activate valoarea lui C1 va creste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu