Observăm că un terminal al becurilor B1,...., B3 este conectat la terminalul + ( plus ) al bateriei și celălalt terminal al becurilor B1 , .. ,B3 este conectat la terminalul – ( minus ) al bateriei. Aceasta înseamnă că becurile B1, B2, B3 sunt conectate în paralel.
Pentru studiul funcționării și analiza circuitelor avem nevoie în primul rând de teorema ( Legea ) lui Kirchhoff cu privire la curenți.
!!!!! Suma curenților care intră într-un nod este egală cu suma curenților care ies din același nod. \[\sum I_{in}=\sum I_{out}\]
Folosind Legea lui Kirchhoff pe figura de mai sus, vom avea : \[I_1+I_5=I_4+I_3+I_2 \Rightarrow5A+3A=2A+4A+2A\Rightarrow8A=8A\] Exemplu: Verificați dacă legea lui Kirchhoff se aplică în nodul din figura următoare :
3mA+6mA+1mA=2mA+4mA+4mA⇒10mA=10mA
De mai multe ori când analizăm un circuit suntem nesiguri de direcția curentului printr-o ramură de circuit sau printr-o componentă anume. În acest caz ne asumăm o direcție oarecare, facem calculul folosind direcția aleasă de noi, iar dacă valoarea curentului pentru care ne-am asumat o direcție oarecare are semnul – ( minus ) înseamnă că direcția aleasă de noi este greșită.
Exemplu:
În figura următoare avem de aflat curentul ce trece prin rezistorul R4.
Rezolvare: I1=I2+I4+I5⇒I5=I1−I2−I4⇒I5=2A−3A−6A=2A−9A=−7A⇒I5=−7A
Rezultatul este negativ ceea ce înseamnă că curentul I5 are sensul opus față de cum l-am ales noi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu