duminică, 24 februarie 2019

Electronică-Circuite paralele ( Gruparea în paralel a rezistoarelor )

Avem următoarea figură :
Observăm că un terminal al becurilor B1,...., B3 este conectat la terminalul + ( plus ) al bateriei și celălalt terminal al becurilor B1 , .. ,B3 este conectat la terminalul – ( minus ) al bateriei. Aceasta înseamnă că becurile B1, B2, B3 sunt conectate în paralel. Elementele sau ramurile de circuit spunem că sunt în paralel când au exact două noduri în comun sau sunt conectate între aceleași două noduri. În următoarele figuri vă prezint câteva exemple de elemente paralele. Elementele dintre noduri pot fi orice componentă cu două terminale ca, sursă de tensiune, rezistori, becuri și așa mai departe.

Pentru studiul funcționării și analiza circuitelor avem nevoie în primul rând de teorema ( Legea ) lui Kirchhoff cu privire la curenți.
!!!!! Suma curenților care intră într-un nod este egală cu suma curenților care ies din același nod. \[\sum I_{in}=\sum I_{out}\]



Folosind Legea lui Kirchhoff pe figura de mai sus, vom avea : \[I_1+I_5=I_4+I_3+I_2 \Rightarrow5A+3A=2A+4A+2A\Rightarrow8A=8A\] Exemplu: Verificați dacă legea lui Kirchhoff se aplică în nodul din figura următoare :
3mA+6mA+1mA=2mA+4mA+4mA⇒10mA=10mA
De mai multe ori când analizăm un circuit suntem nesiguri de direcția curentului printr-o ramură de circuit sau printr-o componentă anume. În acest caz ne asumăm o direcție oarecare, facem calculul folosind direcția aleasă de noi, iar dacă valoarea curentului pentru care ne-am asumat o direcție oarecare are semnul – ( minus ) înseamnă că direcția aleasă de noi este greșită.

Exemplu:
În figura următoare avem de aflat curentul ce trece prin rezistorul R4.
Rezolvare: I1=I2+I4+I5⇒I5=I1−I2−I4⇒I5=2A−3A−6A=2A−9A=−7AI5=−7A
Rezultatul este negativ ceea ce înseamnă că curentul I5 are sensul opus față de cum l-am ales noi.
Conectarea rezistoarelor în paralel Două sau mai multe rezistoare sunt grupate în paralel dacă sunt conectate între aceleași noduri.
Tensiunea, la conectarea în paralel, va fi aceiași la bornele fiecărui element de circuit conectat în paralel.
\[I=I_1+I_2+ \cdot \cdot \cdot I_n \Rightarrow \frac{E}{R_T}=\frac{E}{R_1}\cdot \cdot \cdot \frac{E}{R_n} \Rightarrow \frac{1}{R_T}=\frac{1}{R_1} \cdot \cdot \cdot +\frac{1}{R_n}\] =Rezistenta echivalenta la conectarea in paralel La gruparea în paralel a rezistoarelor, rezistența echivalentă a rețelei va fi mai mică decât valoarea oricărui rezistor din rețea. Dacă avem o rețea de rezistori de aceiași valoare conectați în paralel, rezistența echivalentă va fi : \[R_T=\frac{R}{n}\]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu