duminică, 7 iunie 2015

PROTEUS V8 si ARDUINO

Proteus este un software foarte util pentru pasionatii de electronica si nu numai, oferind posibilitatea desenarii schemelor,proiectarea cablajelor ( PCB-uri ) si simularea schemelor. In versiunea PROTEUS v8 dezvoltatorii au introdus si optiunea de simulare a placilor de dezvoltare ARDUINO dar si a altor placi de dezvoltare.
Placile ARDUINO suportate de PROTEUS sunt cele dotate cu microcontroller ATmega168, ATmega328P si ATmega2560 ( ARDUINO MEGA 2560 ) ; personal detin o placa ARDUINO MEGA2560.
In continuare va voi prezenta cum puteti simula schemele bazate pe placa de dezvoltare ARDUINO MEGA2560 .
  1. Deschideti PROTEUS

  • Accesati meniul FILE - - - - New Project

  • In fereastra ce se deschide bifam, binenteles dupa ce dam un nume proiectului si ii specificam locul unde trebuie salvat, "From Development Board" iar mai jos in sectiunea "Micro-controller Family" lasam selectat 'ALL" si in sectiunea "Development Board" selectam placa de dezvoltare sau ce microcontroller are in componenta. In cazul meu am ales "ARDUINO MEGA2560"

  • Click pe butonul "FINISH"
  • Dupa ce ati apasat "FINISH" va aparea urmatoarea fereastra sau dupa caz in functie de ce a-ti selectat

  • Observati ca s-a deschis o fereastra ce contine doua tab-uri ( Schematic Capture si Source Code)
                             - Schematic Capture: unde este microcontroller-ul aferent placii de dezvoltare si unde voi veti desena schema.
                             - Source Code: unde trebuie sa scrieti codul sursa pentru microcontroller-ul respectiv. Veti observa ca are aceiasi structura ca si softul de dezvoltare original ARDUINO de aceea puteti scrie codul in IDE-ul ARDUINO si apoi cu Copy-Paste il transferati in PROTEUS.



In continuare va voi arata un exemplu si anume vom aprinde doua leduri:
  • desenam schema

Atentie la desenarea schemei !!!, va trebui sa va duceti cu mouse-ul pe pinul la care doriti sa conectati led-urile click ----- click dreapta ---- copy apo faceti click in afara zonei punctate cu rosu  ----- click dreapta ------- Paste si acum puteti conecta led-urile la pinul sau pinii respectivi.

  • scriem codul sursa

  • click pe butonul "PLAY" din stanga - jos - colt


GATA!!!!!!!!.......a fost greu????????.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu