vineri, 27 iulie 2018

ELECTRONICA - Gruparea serie a surselor de tensiune

Dacă un circuit are mai mult de o sursă de tensiune conectată în serie atunci sursele de tensiune pot fi înlocuite cu una singură.
La conectarea serie a surselor de tensiune trebuie să ținem cont de polaritate, astfel încât tensiunea echivalentă poate fi suma surselor de tensiune și / sau diferența lor.
Caz 1.

E_{T}=E_{1}+E_{2}+E_{3}+...+E_{n}
E_{T}=E_{1}+E_{2}+E_{3}+E_{4}=15V

Caz 2.Când polaritățile surselor de tensiune nu sunt în aceiași direcție. În acest caz sursa de tensiune echivalentă va fi suma surselor de tensiune cu aceiași direcție minus suma surselor de tensiune cu direcție opusă. Polaritatea sursei de tensiune echivalentă va fi aceiași cu sursa cea mai mare ca valoare.
în figura de mai sus avem 4 surse de tensiune : E_{1}, E_{2}, E_{3}, E_{4}. Le-am grupat astfel: E_{1} cu E_{4} și E_{2} cu E_{3} obținând următoarele valori: 2V+4V=6V = E_{T_{1}} și 3V + 6V = 9V = E_{T_{2}}. Observăm ca cele două surse de tensiune E_{T_{1}}  și E_{T_{2}} nu sunt în aceiași direcție rezultând sursa de tensiune echivalentă ca fiind E_{T}=E_{T_{2}}-E_{T_{1}}= 9V - 6V = 3V având polaritatea lui E_{T_{2}}  ( pentru că are cea mai mare valoare).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu