marți, 16 ianuarie 2018

ELECTRONICA - Rezistorul

Rezistorul este o componentă electronică pasivă (nu produce sau generează putere electrică ) care se opune trecerii curentului electric prin ea. Prin această opunere va rezulta o degajare de căldură prin efect JOULE din partea rezistorului. În consecință rezistorul limitează valoarea curentului electric care trece prin el, principalul rol într-un circuit fiind acela de a controla valoarea curentului electric.

Parametrul principal care caracterizează comportamenul rezistorului la trecerea curentului prin acesta este Rezistența Electrică, notată cu R și având ca unitate de măsură OHM-ul (Ω ).

Rezistorul este construit din carbon sau fire metalice astfel încât să mențină o valoare constantă a rezistenței la diferite condiții de mediu.

Simbolul utilizat pentru rezistor este :
Majoritatea rezistoarelor sunt dispozitive liniare care produc o cădere de tensiune între capetele ( terminalele ) ei când un curent electric circulă prin ea, deoarece rezistorul se supune legii  lui OHM. Diferite valori ale rezistenței produce diferite valori de curent sau tensiune, acest lucru fiind foarte folositor în circuitele electronice deoarece se poate controla curentul sau tensiunea.
Clasificarea rezistoarelor
  1. După variația rezistenței electrice:
    1. Rezistoare fixe : la care valoarea rezistenței nu se poate modifica de către utilizator.
    2. Rezistoare reglabile: la care valoarea rezistenței electrice se poate modifica manual, de către utilizator.
  2. După caracteristica de funcționare tensiune-curent
    1. Rezistoare liniare : la care caracteristica U – I este o dreaptă.
    2. Rezistoare neliniare : la care caracteristica U – I este o curbă.
Rezistoare fixe.

Simbol:
1.Rezistoare de carbon
  • Este cel mai utilizat rezistor, format dintr-o mixtură fină de praf de carbon sau grafit și o pudră ceramică neconductivă
  • Putere joasă spre medie, inductanță joasă fiind ideale pentru aplicații de frecvență ridicată dar pot suferi la capitolul stabilitate și zgomot când devin calde.
  • Plajă de putere : 0,125 ÷ 5W ( Watt )
2. Rezistor din film sau cermat
  • Sunt compuse în general din depozitarea metalelor pure ,ca nichel, pe un substrat ceramic izolator.
  • Stabilitate mare la temperatură, zgomot redus, foarte bune pentru aplicații în înaltă frecvență sau radio frecvență.
  • Valoare precisă, toleranță mică.
  • Putere mică : 0,05 ÷ 0,5 W
3. Rezistor bobinat
  • Sunt compuse din înfășurarea unui fir fin de metal pur pe un strat izolant de ceramică în forma unei spirale
  • Pot controla curenți mari, de aceea unele rezistoare bobinate sunt încapsulate într-un corp de aluminiu crestat fin pentru a mări suprafața de răcire.
  • Din cauza firului din metal care este spiralat și formează o bobină înăuntrul rezistorului, acesta se comportă ca un inductor având astfel rezistență și inductanță. Aceasta afectează comportamentul rezistorului bobinat în circuite de curent alternativ ( AC ) prin producerea unei schimbări de fază la frecvențe înalte
  • Impedanța ( Z ) este efectul combinării rezistenței și inductanței ( X )
Rezistoare reglabile

Spre deosebire de rezistoarele fixe, care au 2 terminale, rezistoarele reglabile au 3 terminale, cel de al 3-lea terminal numindu-se cursor. Cursorul este utilizat pentru modificarea manuală a valorii rezistenței electrice, calculate între oricare 2 terminale și cursor.

Simbolul este:
Folosint imaginea următoare ” masurare potențiometru ” :
putem spune că : valoarea rezistenței electrice măsurată între terminalul din stânga și cursor este egală cu k*R, iar valoarea rezistenței electrice măsurate între terminalul din dreapta și cursor este egală cu  (1-k)*R, unde k este o constantă pozitivă subunitară, care depinde de poziția cursorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu